Djur och natur i MjällomsvikenMjällomsviken är namnet på en vatteninbuktning i Mjällom som anses vara en av de äldsta byarna i tätorten Nordingrå i Ångermanland. Det finns egentligen inget intressant i viken förutom fiskarna som består till stor del av lax på grund av fiskeodlingen där. För att komma till det intressanta behöver vi ta ett steg bak och titta runt. Något som är unikt är de många antal berg som finns runtomkring viken, vad är det som är så intressant med bergen kanske du undrar? De var tidigare under vattennivån, alla de berg som man nu ser låg under Mjällomsvikens vattenhöjd. Hela området är en del av Höga Kusten, Sveriges enda naturvärldsarv.

Brantkusten

När man ser den mängden berg som finns runtom är det lätt att förstå att platsen fick smeknamnet ”Brantkusten” hos den lokala befolkningen. Med över 70 berg från att vara över 300 meter höga till att nästan ha en lodrät vägg, en så kallad klint, eller stupar ner i havet är detta en av de stora anledningarna till att området Höga Kusten nu är Sveriges naturarv. De branta bergen, som i början var anledningen till att Höga Kusten fick sitt namn, ger dig storslagna utsikter över vackra landskap. Vissa går att ta en bil och bestiga, andra krävs att man går på vandringsleder. Båda är att rekommendera.

Naturen här är fylld med gamla granskogar och frodiga bäckraviner, med bergstoppar fyllda av gammeltallar. Besöker du bergen som ligger mer åt söder möts du av lövträd som lönn, hassel och lind, detta tack vare att solstrålar som värmer upp bergväggen ger ett gynnsamt lokalklimat för just dessa trädarter. När du vandrar uppför en av bergstopparna ska du inte bli för förvånad om du får syn på spår från älg, lodjur eller skogshare som har denna terräng som sitt naturliga habitat. Passerar du förbi vattendrag ska du hålla utkik efter de söta bävrarna som är ett av deras favoritställen.

Högklinten

Västerut om Mjällomsviken finns det ett berg som är 281 meter högt och terrängen domineras av hällmarksskog och så kallade bonsai-tallar. Högklinten är en fantastisk plats att se Sveriges världsarv, där man får sikt från Örnsköldsvik i norr ändå ner mot Härnösand i söder. Utöver att ha en av de bästa vyerna för Höga Kusten har Högklinten även ett av de högst belägna klapperfälten med en historia över 9000 år och tiotals grottor där en av dem, Stora Grottan, är sannolikt landets största grottsal med nästan 600 kvadratmeter.