Höga Kusten är namnet på ett kustområde som ligger i norra delen i Sverige, i Ångermanland. Det är en plats, som namnet beskriver, intill landets kust. Vad som är så unikts med detta område är landskapets höjning över vatten sedan istiden, hela 800 meter, vilket inte gjorts på någon annan plats på jorden. På Höga Kusten kan du se tydliga spår av hur isen passerat och dess effekt på landskapet är många. Från isräfflor på runda berghällar, gigantiska fält av stenar och höga kalottberg till vackra tunnelgrottor och sjöar som tidigare var en del av havets många vikar.

Sveriges naturvärldsarv

År 2000 bestämdes det av FN-organet UNESCO att Höga Kusten skulle bli ett världsarv. Vad detta innebar var att området hade en så viktig del i vår kultur och historia att UNESCO och alla länder som var med i konventionen ville bevara platsen och inte störa dess natur. Inget nytt får längre byggas där, ej heller industrialiseras med risk för att skada ekologin. Arvet ska bevaras för kommande generationer att betrakta.

För att få perspektiv på det hela kan man säga att Höga Kusten i Sverige ska tas hand om lika varsamt om Egyptens pyramider, eller Australiens stora barriärrev. Att ett område blir ett världsarv är av en mycket stor vikt och tillsammans med Kvarkens Skärgård i Finland benämns båda som ett överskridande världsarv. Varför de båda grupperas ihop är för att de båda visas hur istiderna, landhöjningen och havets krafter har påverkat landskapet på ett världsunikt sätt.

Hyr en stuga och vandra runt i Sveriges naturarv. Njut av skärgården och stillheten, varva ner.

Ta ett moment av ditt liv och upplev spåren som naturen satt på världen.

Spännande aktiviteter

Tro dock inte att naturen är det enda du kan njuta av i Höga Kusten. Själva området har blivit en stor turistattraktion och varje år erbjuds mängder av annorlunda aktiviteter för att introducera besökare mer om kulturen i Ångermanland. Testa på en guidad tur på Box Whiskey Destilleri, världens nordligaste destilleri som ligger beläget längs Ångermanälven, medans barnen besöker Rövarbyn som är fullt med hoppborgar, paddelbåtar och klätterväggar. Eller ta en familjeutflykt till Hemsös fästning som är en av Europas största försvarsanläggningar från Kalla kriget.

Minnesvärd matkultur

Maten från Höga Kusten sträcker sig både i djup och bredd. Många förknippar surströmming med Höga Kusten men det är så mycket mer än bara det. Visst är det sant att en stor del av surströmmingskulturen som finns i Sverige kommer från Surströmmingsakademin som instiftades 1999 i Ulvön med syftet att behålla kulturen och främja dess utveckling, men ifall du letar efter mindre intensiva matupplevelser så rekommenderas att testa på de lokala råvarorna och matprodukterna som produceras i Höga Kusten och dess närområden. Prova på viltdjurskött som älg eller ren med smakrika örter som älgört som även är nyttig för kroppen.

Testa på en älgkotlett med smörstekta kantareller eller varför inte klassiskt svenskt tunnbröd med renskav och hjortron.